Τι είναι

Οι ρευματικές παθήσεις διακρίνονται σε μη φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, όπως η οστεοαρθρίτιδα, και σε φλεγμονώδεις, όπως η ρευματοειδής, η ουρική και η ψωριασική αρθρίτιδα. Υπάρχουν επίσης οι αρθρίτιδες που σχετίζονται με νοσήματα του συνδετικού ιστού, όπως ο λύκος. Η πιο κοινή απ’ όλες είναι η οστεοαρθρίτιδα, η οποία είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από φθορά στον αρθρικό χόνδρο σε αντίθεση με την ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος.

Οι ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα καλούνται να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση συμπτώματα, όπως για παράδειγμα ο πόνος και η αρθρική δυσκαμψία. Ωστόσο, με την κατάλληλη φροντίδα και καθοδήγηση η ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά. Η φυσικοθεραπεία αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα της θεραπευτικής αντιμετώπισης πολλών ρευματικών παθήσεων.

Τι εφαρμόζεται

Στο PhysioTrust ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή έγκειται στο να βοηθήσει τον ασθενή να επανακτήσει, να διατηρήσει και να βελτιώσει τη λειτουργικότητά του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω:

  • οδηγιών για την προστασία των αρθρώσεων
  • τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας
  • συμβουλών σχετικά με τη διαχείριση του πόνου και του νοσήματος γενικότερα
  • ασκήσεων για την βελτίωση του εύρους κίνησης, της ιδιοδεκτικότητας και της μυϊκής δύναμης και αντοχής